Po co komu świeże soki owocowe?

Po co komu świeże soki owocowe?

Specjaliści radzą, by pić dziennie przynajmniej jedną szklankę świeżo wyciśniętych soków owocowych, na najlepiej w ten sposób zaczynać dzień. Argumentują to w taki sposób, że taka ilość soku jest w stanie dostarczyć mniej więcej pełne dobowe zapotrzebowanie na minerały i witaminy zgłaszane przez organizm dorosłego człowieka. Przekłada się to na masę pozytywnej energii i zdecydowanie lepsze samopoczucie. A jeśli do kogoś nie przemawiają argumenty z tej parafii, można też dodać, że soki owocowe to znakomity pomysł na koktajle owocowe i warzywne podawane w czasie przyjęć, co jest znakomitą niespodzianką dla gości, dzięki której dodatkowo podreperują trochę swoje zdrowie. Soki z wyciskarek mają udowodnione działanie wzmacniające nasz układ odpornościowy. Zapewnia to dodatkową ochronę przed chorobami i pozwala radzić sobie ze stresem, jaki we współczesnym świecie atakuje nas z każdej strony.

Szklanka soku to akurat taka dawka ważnych dla zdrowia składników, dzięki której można zneutralizować negatywny wpływ nieustannie spieszącego się i zanieczyszczonego świata. Co ważne, picie soków z wyciskarek to nawet lepszy pomysł od jedzenia owoców w całości. Związane jest to z faktem, że wszystkie pozytywne składniki zawarte w owocach są stosunkowo trudno przyswajalne z powodu miąższu owoców, którego nasz organizm nie trawi. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że owoce mogą być zanieczyszczone różnymi szkodliwymi substancjami, na przykład pestycydami. Soki owocowe jesteśmy w stanie wyprodukować sami z surowców przez nas dobrze sprawdzonych. Nawet pomijając fakt istnienia zanieczyszczeń, taka sama ilość owoców i warzyw przekształcona na postać soku pozwoli nam na wchłonięcie nawet kilka razy większej ilości substancji odżywczych. I nie chodzi o najprostsze substancje, takie jak witaminy czy minerały, ale niedostępne w innych źródłach fitosterole lub inne równie delikatne składniki.

Warto także dodać, że trawienie soków owocowych to dla organizmu przyjemność. Zwykły owoc, a zwłaszcza twarde warzywo, przebywa w naszym układzie pokarmowym przez czas od 3 do 5 godzin i przez cały ten czas musi być aktywnie przetwarzane. Wchłonięcie soku owocowego to zalewie kwestia kilku minut i odbywa się to niemalże bez żadnej pracy układu pokarmowego.