Wyciskanie soków z cytrusów- prosty i szybki sposób na zdrowie.

Owoce cytrusowe to ogromne bogactwo soku, a tym samym składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania naszych organizmów. Warto pokusić się, aby ten drogocenny napój wylądował w całości w szklankach soku, który powinniśmy pić codziennie. Jednak aby do tego doszło, musimy postarać się o odpowiednią wyciskarkę do soków, która umożliwi nam uzyskanie maksymalnej ilości soku jaki jest możliwy do wyciśnięcia z jednego owocu. Zgodnie z wyliczeniami ekspertów, dobra wyciskarka potrafi uzyskać nawet nawet o 40% soku więcej z tej samej ilości produktów niż tradycyjna sokowirówka czy inne urządzenie jakie można wykorzystać do wyciśnięcia soku. Soki z cytrusów powinniśmy spożywać zawsze świeże, zaraz po przygotowaniu, co jest bardzo ważne dla zachowania ich wartości odżywczych.

Do przygotowania soków cytrusowych każdy używa tych które najbardziej mu odpowiadają, najczęściej jest to pomarańcz, cytryna i pomelo. Soki zawierają bardzo dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz poprawia krążenie krwi. Picie soków z owoców cytrusowych jest szczególnie polecana dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ nie tylko dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale także świetnie nawadniają organizm. Sok może być także użyty jako składnik maseczki odżywiającej i ujędrniającej skórę. W Polsce owoc pomelo był do niedawna praktycznie nieznany. Pomelo pochodzi z Chin, a jest to połączenie pomarańczy chińskiej z grejpfrutem. Zawiera więcej witaminy C niż pozostałe owoce cytrusowe, a także ma wysoką wartość energetyczną. Oprócz tego rewelacyjnie przyczynia się do nawodnienia organizmu i oczyszcza wątrobę i nerki.

Sok z grejpfruta to jedyny sok jaki można spożywać bez ograniczeń. Grejpfrut ma wiele właściwości, które są szeroko stosowane w wielu dziadzinach medycznych. Regularne picie soku zapewnia obniżenie cholesterolu, poprawia prace serca oraz układu moczowego. Przy przygotowaniu soku z cytrusów powinniśmy zawsze dokładnie umyć każdy owoc, ponieważ bardzo często są one traktowe bardzo dużą dawką chemii, która osadza się na skórce. W sokach świeżo wyciskanych zawsze będzie dużo mniej substancji szkodliwych, niż w owocach spożywanych w całości, przez co także warto pokusić się o przygotowanie soków.