Soki z wyciskarki – zdrowie na co dzień.

Soki z wyciskarki – zdrowie na co dzień.

Największym problemem w obecnych czasach dla człowieka żyjącego w każdym kraju europejskim, staje się nie problemem zdrowe odżywianie i przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Dookoła mamy coraz więcej punktów z fast foodami, byle jakim jedzeniem, gdzie szybko i bez kolejki można zjeść, co daje nam wygodę i oszczędność czasu, jednak kosztem naszego zdrowia. Niby staramy się aby w każdym hot-dogu czy zapiekance znalazły się świeże warzywa, jednak nigdy takie posiłki nie dadzą odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych jakie są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jednak zagrożenia jakie wynikają z powstania wielu chorób cywilizacyjnych, zmusiły wiele osób do zmiany nawyków żywieniowych, a co za tym idzie do wprowadzenia zdrowych posiłków. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę jak ważne jest to co i kiedy jemy. Na pomoc przyszli nam producenci wyciskarek do soków, dzięki którym w domowym zaciszu możemy sobie sami przygotować pyszny napój z drogocennymi składnikami odżywczymi. Do wyboru mamy całą gamę wyciskarek do soków i w pierwszym momencie ciężko wybrać coś dla siebie. Ponadto jest sporo różnic między urządzeniami które służą do przygotowania soków. Wyciskarki do soków kosztują od kilkuset do kilku tysięcy złotych, każda z nich ma przede wszystkim wyciskać sok.

Zdecydowanie warto wybrać wyciskarkę niż sokowirówkę do przyrządzenia soków, a dlaczego tak jest przedstawimy pokrótce w kolejnych zdaniach. Największa różnica jest w przygotowaniu soku, ponieważ sokowirówki bazują na siekaniu warzyw i owoców, a następnie oddzielnie soku od pulpy przy pomocy siły odśrodkowej, co daje w efekcie mnóstwo wyrzuconej pulpy pełnej jeszcze niewyciśniętego soku. Oprócz tego w trakcie prasy sokowirówki wytwarza się wysoka temperatura, która wpływa na utlenianie się witamin i minerałów. W wyciskarce produkty nie są rozcinane, tylko miażdżone, a cały proces jest bardzo wolny, przez co warzywa i owoce nie tracą swoich właściwości. Pulpa z resztek jest niemal całkowicie sucha, a sok zachowuje świeżość dwa razy dłużej. Soki wyciśniemy praktycznie z każdego owocu, warzywa czy rośliny, a składniki odżywcze nie ulegają utlenianiu. Wyciskarki są również łatwiejsze w utrzymaniu czystości.