Co trzeba wiedzieć przed zakupem wyciskarki do soku?

Wyciskarki do soków to urządzenia bardzo nieskomplikowane co do zasady działania, ale znacznie różnią się w stosunku do szerzej znanych sokowirówek. Wiadomo także, że jakość produkowanego przez nie soku jest nieporównywalnie wyższa. Jak to możliwe? Sprawdźmy. Zasada wyciskania soku Jak sama nazwa wskazuje, wyciskarka wyciska sok i robi to bardzo dosłownie. Przypomina to trochę maszynkę do mięsa, w której jednak wałki są znacznie lepiej dopasowane. W ruch wprawia je zazwyczaj energia elektryczna. Na początku jeden lub dwa wałki ślimakowe rozdrabniają i zgniatają surowiec, co umożliwia jego skuteczne wyciśniecie. Dzieje się to w drugim etapie wyciskania, w czasie czego surowiec trafia na specjalne sito, a miażdżące wałki wyciskają sok najpierw w czasie transportu surowca w to miejsce, a potem bezpośrednio dociskając masę do samego sita.

Klucz to temperatura

Dlaczego ten proces jest lepszy? Związane jest to z temperaturą. Wyciskarki pracują w tempie kilkudziesięciu obrotów na minutę, co w porównaniu z kilkunastoma tysiącami w sokowirówkach jest różnicą gigantyczną. Powoduje to mniej hałasu, ale nie wytwarza się też tyle ciepła, przez co nie ma ryzyka nagrzania się soku. Wyciśnięty sok nie jest zmieszany z powietrzem, więc się nie psuje tak łatwo, a niższa temperatura nie uszkodziła jego ważnych części. Wyraźnie można zauważyć też większą ilość soku z tej samej ilości surowca oraz mniej odpadków. Taka konstrukcja to także łatwe mycie, ponieważ wszystko jest łatwo rozłożyć.

Surowce na sok

W wyciskarkach mamy jeden lub dwa wały ślimakowe, które są w stanie poradzić sobie z wszystkimi rodzajami warzyw i owoców, a także kiełków i ziół, jeśli urządzenie posiada specjalną przystawkę. Standardem jest łatwość radzenia sobie z warzywami typu burak lub marchew, a z owoców miękkich można przyrządzać nawet potrawy typu sorbety. Sokowirówki teoretycznie mają podobne możliwości, ale wyciskanie w nich soków chociażby z kiełków pszenicy to zadanie karkołomne. Za to na twardych warzywach szybko się zużywają. Bezpieczeństwo Ze względu na powstające w urządzeniach siły, wyciskarki nie mogą korzystać z typowych wersji plastiku czy metalu stosowanego w sprzęcie AGD. Dla ich potrzeb musiały powstać specjalne, znacznie wytrzymalsze wersje, w przypadku których zadbano, by były wolne od wszelkich związków potencjalnie niebezpiecznych.