Huron HT drugiej generacji wydajniejszy nawet o 30%

Marka Huron słynie z innowacyjności, ale skok jakościowy, jaki został osiągnięty pomiędzy urządzeniami HT pierwszej i drugiej generacji jest naprawdę imponujący. Udało się go osiągnąć dzięki zastosowaniu lepszych sitek, nowego wałka ślimakowego oraz specjalnej blokady ułatwiającej wyciskanie soku. Udało się przy tym zachować charakterystyczna dla marki prostotę użycia oraz nowoczesny wygląd. Efektywniejsze o 30% wyciskanie soku to po prostu więcej soku z takiej samej ilości surowca, jak również mniejsza ilość odpadów, pulpy. Taki wzrost został osiągnięty przy jednoczesnym zmniejszeniu prędkości obrotowej silnika o blisko połowę. Największe znaczenie ma tutaj jednak sito filtrujące, które jest w stanie poprawić klarowność soku eliminując równocześnie sporą część pulpy.

Kluczem do sukcesu urządzeń serii HT jest silnik wolnoobrotowy. Powoli obracający się za jego sprawą wał ślimakowy jest w stanie poradzić sobie z wszystkimi, nawet najtwardszymi warzywami i owocami, co odnosi się także do warzyw włóknistych i liściastych. Ten proces wyciskania jest też bezpieczny dla wartości odżywczych surowca, które nie są w żaden sposób ograniczane. Silnik pozwala również na pionową konstrukcje urządzenia, co skraca wyraźnie czas pracy w porównaniu z urządzeniami starszego typu i zbliża go do czasu pracy sokowirówek. Nie byłoby to oczywiście możliwe, gdyby do produkcji urządzenia wykorzystywane były materiały nie spełniające najwyższych norm jakościowych.

Najważniejsze wśród nich są elementy z GE ULTEMu czyli nowocześniejszej wersji niezwykle wytrzymałego tworzywa sztucznego, które obecnie odpowiedzialne jest za budowę wału oraz sita. GE ULTEM osiąga trwałość aż ośmiokrotnie większą od typowych materiałów wykorzystywanych w podobnych urządzeniach ,a do tego daje pewność, że nie ma w nim żadnych niebezpiecznych składników mogących przedostawać się do soku. Bez tej substancji nie dałoby się zastosować innowacyjnej technologii Powolnego Wyciskania Soku (Slow Squeezing Technology). Polega ona na takim oddzielaniu soku od miąższ, by temperatura surowca się nie podnosiła i by nie zachodziło jego napowietrzenie. Jest to także technologia bardzo wygodna, ponieważ urządzenie w czasie pracy wytwarza hałas na poziomie co najwyżej 30dB.