Świeżo wyciskane soki – zastosowanie w medycynie, cz. I

Świeżo wyciskane soki – zastosowanie w medycynie, cz. I

O właściwościach leczniczych soków wiemy od wielu lat. Medycyna używała ich do lecenia wielu schorzeń i chorób, co jest udokumentowane w wielu pracach naukowych na ten temat. W obecnych czasach picie soków świeżo wyciśniętych nie jest już dostępne tylko dla wybranych lub chorych, ale tego typu napoje możemy sobie sami przygotować w domu. Obecnie możemy kupić w sklepach wiele owoców i warzyw, o których kiedyś nasi dziadkowie tylko słyszeli. Zatem soki są niezwykle bogate i pełne egzotycznych smaków, które idealnie wzbogacają nasz jadłospis. Mamy także do dyspozycji sokowirówki i wyciskarki do owoców, dzięki którym możemy bez problemów przygotować sok szybko i sprawnie codziennie w domu. Warto jednak wiedzieć które soki mają jakie właściwości, tak aby w pełni korzystać z ich dobrodziejstw.

W Polsce nadal najbardziej popularny jest sok z naszych rodzimych owoców, czyli z jabłek i gruszek. Z jabłek można zrobić wiele przetworów takich jak przeciery, dżemy, nalewki czy też cydry. Sok z jabłek ma jedna podstawowa zaletę, a mianowicie pozwala na utrzymanie acetylocholiny na odpowiednim poziomie, czyli substancji która odpowiada za działanie i stan naszego umysłu. Przeprowadzono szereg badań naukowych i jednoznacznie stwierdzono, że świeży sok z jabłek pomaga w zapobieganiu demencji starczej oraz leczy chorobę Alzhaimera.

Gruszki to owoce które kojarzą nam się ze słodkawym smakiem, jednak wiele osób nie lubi twardych cząstek miąższu jakie się w nich znajdują. W soku ich nie czuć, a od wielu stuleci był on stosowany jako środek przyspieszający gojenie ran oraz obniżający gorączkę. Sok z gruszek jest ceniony również ze względu na swoje wartości odżywcze, które umożliwiają procesy regeneracyjne i odbudowę komórek w organizmie.

Owoce cytrusowe to bogactwo witaminy C, zatem picie soków z cytrusów to polepszenie odporności, ale nie tylko. W dawnych czasach był lekarstwem na wszelkie przypadłości związane z chorobami żył, takimi jak żylaki, przekrwienia żylne czy też zapalenia żył. Polecane są także soki z grejpfruta, który pomaga zwalczać prawie 800 szczepów rożnych bakterii, co wykorzystywane jest w okresie jesieni. W medycynie wykorzystuje się także soki z mandarynek i moreli, o których powszechnie mówi się, że poprawiają kondycję, a także mają znaczny wpływ na długowieczność.